Klachten

Rugklachten

Rugklachten zijn veelvoorkomend. Bijna iedereen zal gedurende zijn of haar leven wel eens last krijgen van klachten in de rug. Veelal zijn deze klachten onschuldig, maar toch kunnen zij de kwaliteit van het leven fors beïnvloeden. Een groot deel van deze klachten zijn van langdurige of terugkerende aard. Vaak gaat het om een onschuldige kleine beweging waardoor acute rugklachten kunnen ontstaat. Dit wordt ook wel spit genoemd. Chiropractie is bewezen zeer effectief voor lage rugpijn en daaraan gerelateerde klachten

Rugklachten zijn er in verschillende vormen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Spit
  • Ischias en hernia
  • Artrose/slijtage
  • Bekkenklachten/SI klachten
  • Bekkeninstabiliteit
  • Pijn tussen de schouderbladen

Er zijn veel oorzaken die kunnen leiden tot rugklachten. Dit kan te maken hebben met een verkeerd bewegingspatroon waardoor spieren en gewrichten overbelast worden, bijvoorbeeld door een slechte lichamelijke houding of zwaar lichamelijk werk. Door de verhoogde spierspanning kunnen de wervels van de rug en bekken niet goed functioneren. Uit een beschermingsreactie stuurt het zenuwstelsel de spieren aan zodat er geen beweging kan ontstaan. Hierdoor staan mensen met acute rugklachten soms scheef. Andere oorzaken zoals een aangeboren afwijking of een trauma kunnen de kans op klachten vergroten. Vaak leidt juist een combinatie van deze factoren tot klachten.

Vaak merken mensen dat klachten regelmatig terug keren. Naast het bewegingspatroon is het dan ook erg belangrijk verder te kijken dan alleen deze ‘mechanische’ belasting. Ook een chemische en emotionele belasting kunnen van invloed zijn. Met chemische stress wordt onder andere slechte voeding bedoeld. Bij emotionele stress zijn er lage pijndrempels waardoor we pijnprikkels sneller ervaren. 

Tijdens het uitgebreide vragengesprek krijgt de chiropractor een goed beeld van de klachten en welke factoren er mee spelen. Naast de correcties die te chiropractor uit zal voeren wordt vaak ook advies gegeven over voeding en emotionele spanning. Wanneer nodig kan de chiropractor u hiervoor verwijzen.